小朋友只食零食是誰的錯? 家長唔好藉口多多!

「食多兩啖飯啦!」 😐 

「食菜呀!」 😪 

「唔好玩食物,快啲食!」 🤢 

「唉,搞你唔掂。食完飯畀你食雪糕啦!」🤩 😍 🤤

這些對話和反應是否似曾相識呢?小朋友不吃正餐,只食零食的問題十分普遍,令到很多家長頭痛。但是,有沒有想過,令到小朋友對零食「上癮」的元兇,竟然是家長自己?!

家裏的零食誰買的?

曾經在入學講座遇過一個苦惱的媽媽,她問台上的校長:「我仔仔係屋企剩係食零食,好似食極都 唔夠飽咁,但係一到食正餐時,就話飽,唔肯食。請問學校會有咩方法解決呢個問題呢?」校長想了一想,反問:「咁屋企啲零食邊個買嘅呢?」很多家長都不自覺地犯了這個問題。明明反對小朋友吃零食,但是又因為不同原因(藉口)買了不少零食在家。以下幾個常見的原因,你有沒有講過呢?

*這是外國的零食,比較健康呀!

外國的月亮不會特別圓,外國的零食也不會特別健康!只要看一看營養標籤,就會發現外國的零食 一樣是高糖、高脂、高鈣!

Close-Up Photo of Stacked Cookies

*用這些零食來引誘小朋友食正餐,都是沒有辦法的辦法。

小朋友正是因為吃太多零食,才不吃正餐。用零食來引誘小朋友不是本末倒置嗎?更何況,食完美味的零食後,小朋友只會覺得正餐淡而無味,更加不想吃呢!

*我小時候也有吃零食,也沒有問題呀! 

一來,以前的零食沒有這麼多的添加成分。二來,以前的選擇也遠遠比不上今天。所以,又怎能夠 做這樣的比較呢?

*我不買,小朋友上小學後也會自己買啦!

小朋友當然遲早會接觸零食,但接觸的年齡就是其中一個關鍵的因素。小朋友三、四歲的時候,正 是各種感官探索的高峰期。如果讓小朋友在這個時期吃零食,會嚴重影響小朋友的味覺判斷。小朋 友習慣了重口味的零食後,便很難戒掉了。

家長們,記得下次在買零食之前,停一停,諗一諗,不要再用這些原因做藉口,最後導致小朋友吃零食吃到上癮!


撰文:顧問mame 

追蹤MAMESHARE

113,649FansLike
856FollowersFollow
1,910SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

最新內容