fbpx

【 Tiffany靚媽親子遊 】融合當代中西文化 探尋傳統戲曲歷史 「戲曲中心」

【 #Tiffany靚媽親子遊 】要數傳統文化,就非戲曲莫屬。戲曲流傳千年🧐,由崑曲到京劇🎼,《霸王別姬》到《遊園驚夢》,一齣齣的劇目都蘊含著濃厚的中華文化。傳統的藝術往往比人一種老舊的感覺🪕,為咗將傳統藝術帶進年青人的世界🗺️,在西九文化區坐落咗一座戲曲中心,雪梨媽有見及此,就決定帶雪梨B去到戲曲中心,希望令雪梨B認識更多有關戲曲嘅文化😌。

戲曲中心獨特的建築外型令它成為世界百大景點之一🤩,中心的超高樓底同放射型天花造成咗強烈的視覺衝擊,吸引咗不少潮人嚟「打卡」📸,雪梨媽同雪梨B都忍不住不停影相! 位於中庭位置的木亭建築,看似普通的涼亭實際上是記錄西九文化區的變遷的相展,展示了文化區從零到一的故事🏞️。另外,中心最重要的內在 – 戲曲粵劇亦唔可以忘記,不少的戲曲作品會重新上演,例如崑曲《玉簪記》。除咗粵劇之外,歌劇🎤,音樂劇🎻都會喺演講廳同茶館劇場演出,中西文化的融合令雪梨B同雪梨媽都沉醉喺藝術的世界裹面🥰!

中心亦都設有導賞團🤵🏻‍♀️,講解戲曲及中國文化的有趣小知識📚,令雪梨B同雪梨媽都慢慢發掘到這傳統藝術的樂趣🤹🏼。想喺戲曲中心睇演出可以親身和網上購票🎟️,票價因不同劇目而不同。不單對戲曲,歌劇呢啲有興趣的人可以去觀賞演出✨,亦是一個令小朋友同大人都可以認識更多中西藝術文化的親子好去處👨‍👩‍👧‍👦!!!

————————————————————
雪梨媽 Facebook : 雪梨家族吃喝玩樂Fun

更多相片可到 MameShare Facebook 瀏覽

「戲曲中心」資訊懶人包

難度:半粒星星(五粒星星最高)
適合年齡: 任何年齡

交通工具:
可於可於港鐵柯士甸站E出口經行人隧道步行1分鐘,乘巴士271或296D 或專線小巴74或74M 直達戲曲中心

附近景點:
天空走廊,九龍公園,M+藝術館,香港故宮文化博物館

附近美食:
滿樂中菜 (戲曲中心1樓2–4號舖) – 蜜汁叉燒,黃金釀蟹蓋,杏汁燉白肺湯,香脆炸芋絲卷
遊園茶記 (戲曲中心地下2–3號舖) – 菠蘿焦糖黑毛豬叉燒,鹽香焗時令奄仔蟹,藥膳客家娘酒煮雞煲,雙冬扣羊腩煲
少爺燒鵝燉湯館 (戲曲中心地下5號舖) – 古法荔枝葉香薰燒鵝、芝麻脆皮乳豬、太爺醬叉燒,老火燉湯
福村日本料理 (尖沙咀廣東道33號中港城平台3座02-03舖) – 魚生飯,北海道粟米、水雲發菜,鐵板燒原隻鮑

想知更多好去處,請按【親子好去處

追蹤MAMESHARE

121,617FansLike
856FollowersFollow
1,910SubscribersSubscribe
spot_imgspot_img

最新內容